KondomguidenKondomguiden

Har du sett hundratals olika kondomer och tänkt för dig själv: "Hur sjutton vet jag vilken kondom som är rätt för mig?", du är inte ensam! I kondomguiden ska vi gå igenom varför det är viktigt med bra passform, hur du mäter ut den perfekta storleken och även hur en kondom kan höja hela upplevelsen i sexet. Vi hoppas kunna guida dig och lära dig allt du behöver veta, i slutet av texten får du även ett par populära kondomtips.

Vi kan börja med den enklaste biten, att sätta på en kondom så att den fungerar och skyddar dig som tänkt. Börja med att riva upp kondomfoliet i den tandade kanten - samtidigt som du aktar själva kondomen från vassa kanter och naglar. Ta sedan kondomens behållare (toppen) mellan fingrarna och tryck ihop den. Placera kondomen vid urinröret på din penis och rulla den sedan ner den till botten av din penis. Är kondomen för liten eller för stor så sitter den antingen för tajt eller löst så att den åker av.

När kondomen är använd slänger du den i vanliga soporna, spola inte ned den i toaletten. Övning ger färdighet, när du fått "flow" i kondom-påsättningen går det supersnabbt varje gång att sätta på den. Tänk på att ha mer än en kondom med dig om du exempelvis ska ha sex en lång kväll/natt. Dels kan du råka riva sönder kondomen när du sätter på den, eller så kanske det blir mer än ett tillfälle av sex.

När kondomen har rätt passform känns det rätt och oftast ingen större skillnad mot att inte ha kondom. För lite olika storlekar är aldrig bra om du vill hitta din perfect match, samtidigt kan det bli svårt att hitta rätt med så många alternativ som du erbjuds här på kondombutiken. Att hitta rätt kondomtyp och storlek för just din penis innebär alltid en bättre känsla än att bara köpa klassiska kondomen Profil.

För att hitta din perfekt matchande kondom, tänk på detta:

Den ideala kondomen ska sitta tätt och bekvämt mot din penis ända uppe från från toppen till botten. Den ska inte kännas pösig/slapp eller glida av - då är den för stor. Samtidigt vill du inte ha en alldeles för tajt kondom som sitter åt och gör ont i snoppen.

Vilken tjocklek på gummit?

Kondom-tjockleken påverkar känslan i sexet lite grann. Ju tjockare gummi desto mer material som sänker känseln för dig - på gott och ont. Sexet kanske inte blir riktigt lika skönt, samtidigt är den vanligaste "biverkningen" hos tjocka kondomer att du kan hålla igång längre innan du når orgasm. Extra tjocka kondomer är mest populära för analsex och vid sex inom gay-världen. En av de populäraste kondomtyperna här på kondombutiken är extra tunna kondomer, med en supertunn kondom som exempelvis EXS Nano Thin känner du inte ens av att du bär en kondom. De tunnare kondomerna uppfyller trots sitt tunnare material självklart de högt ställda kraven i EU gällande hållbarhet.

Vilken typ av glidmedel innehåller kondomer, och kan jag tillsätta mer?

De flesta kondomer på marknaden är behandlade med en mindre mängd silikonbaserat glidmedel på utsidan, för ökad hållbarhet och komfort. Vill du tillsätta mer glidmedel så går det oftast bra med både vattenbaserat eller silikonbaserat glidmedel. Se dock upp för att använda produkter baserade på olja med kondomer, då dessa kan försämra hållbarheten i latexgummit.

Hur vet jag vilken som är rätt storlek?

Längden på kondomen är egentligen det minst viktiga. En penis som är 10 cm lång kan fortfarande använda en kondom som är 19 cm, eftersom den då inte rullas ut längre än till penisroten. En penis på 19 cm med samma tjocklek som 10-centimetaren i exemplet innan kan använda och ha bra passform av precis samma kondom. Som du kanske förstår så är det bredd/diametern på kondomen som spelar mest roll.

Kondombredden är egentligen diametern på kondomen när den ligger platt. Om vi tar populära EXS Air Thin som exempel, med en kondombredd på 53 mm. Kondombredden gångras med 2 vilket ger omkretsen som kondomen har när den är monterad på dig - i detta fallet 106 mm. En kondom med 106 mm i omkrets passar allra bäst på dig som har lite större penisomkrets, cirka 110-120 mm. Skulle du ha 130 mm i penisomkrets kan vi istället räkna bakvänt - 130/2 ger en kondombredd på 65 mm, och bäst skulle då troligen en kondom med bredden 63 mm sitta.

Är kondomen för stor för din penis så kan den inte bara halka av och försvinna under sexet, det kan även göra att spermier läcker ut genom botten och ändå når din partner vilket du som kondombärare troligen inte vill.

Produkttips
EXS Nano Thin
EXS Nano Thin
8 kr
EXS Regular
EXS Regular
8 kr
LoveX 3 in 1 Delay
LoveX 3 in 1 Delay
8 kr
Pasante Trim
Pasante Trim
8 kr
RFSU Profil
RFSU Profil
9 kr
RFSU Thin
RFSU Thin
9 kr

KONDOMBUTIKEN ERBJUDER DIG

fri frakt
FRI FRAKT
1-2 dagars leverans
diskret leverans
100% DISKRET
Avsändare: KB
stort sortiment
1000+ OLIKA
Kondomer & Leksaker
klarna aaa trygg ehandel postnord swich

KONTAKT

Kondombutiken
Org nr 556654-1958
Box 355
532 24 Skara

info@kondombutiken.se 0511-189 00 (08-14)